Yes. Physical therapy received as medical treatment is a qualified medical expense, so you can pay for it with a health savings account (HSA) or a health flexible spending arrangement (FSA). For 2026 the IRS limits are $4,400 (self-only) and $8,750 (family) for an HSA, and $3,400 for a health FSA. You can use the funds for deductibles, copays, coinsurance or direct self-pay visits, but not for general fitness such as gym dues.
Last reviewed By the Monon Therapy Collective editorial team
- HSA limit 2026 (self-only)
- $4,400
- HSA limit 2026 (family)
- $8,750, plus $1,000 catch-up at 55 or older
- Health FSA limit 2026
- $3,400 salary reduction
- FSA carryover maximum 2026
- $680, if your plan allows carryover
Does physical therapy count as a qualified medical expense for an HSA or FSA?
It does when it is treatment for a medical condition. IRS Publication 502 says you can include amounts you pay for therapy received as medical treatment, and HSA and FSA rules use the same definition of medical care from section 213(d) of the tax code.
That covers the evaluation, follow-up sessions and the share of each visit your insurance leaves to you. It also covers paying a therapist directly with no insurance involved; the self-pay physical therapy page explains how that works with independent practices.
How much can you set aside for physical therapy in 2026?
The IRS caps what can go into each account each year. HSA limits come from IRS Publication 969, and the health FSA figures from the IRS announcement of 2026 inflation adjustments.
If you know a planned surgery or a course of rehab is coming next year, the FSA election you make during open enrollment is the moment to account for it, because FSA elections are generally fixed for the plan year. An HSA is more flexible: the money stays yours and rolls over year to year.
| Account | 2026 limit | Notes |
|---|---|---|
| HSA, self-only coverage | $4,400 | Requires an HSA-eligible high-deductible plan |
| HSA, family coverage | $8,750 | Plus $1,000 catch-up for account holders 55 or older |
| Health FSA | $3,400 | Salary reduction through an employer plan |
| Health FSA carryover | $680 | Only if your employer’s plan allows carryover |
Which therapy-related costs usually fall outside HSA and FSA rules?
Costs that promote general health rather than treating a condition. Publication 502 says you cannot include health club dues or amounts paid to improve general health or relieve discomfort unrelated to a particular medical condition.
That line matters at the end of rehab. Your sessions with a licensed physical therapist qualify; a gym membership or a coaching package you buy afterwards to stay strong usually does not, even if it is a sensible next step. If you plan to move on to post-rehab strength training with one of FlexWerk’s independent coaches, budget for it outside your HSA or FSA unless your plan administrator tells you otherwise in writing.
Spending HSA money on something that does not qualify has a cost: the IRS adds a 20% additional tax on the non-qualified part of a distribution, on top of ordinary income tax.
What records should you keep when you pay a therapist from an HSA or FSA?
Keep an itemized receipt for every visit showing the therapist’s practice, the date, the service and the amount you paid. FSA administrators often ask for this before reimbursing you, and HSA owners need it if the IRS ever asks how the money was spent.
If your insurance processed the visit, keep the explanation of benefits as well, since it shows the portion that was genuinely yours. Ask the therapist’s office at the start how it provides receipts, because each therapist in the network is an independent practice with its own billing system.
- Itemized receipt for each visit (date, service, amount)
- Explanation of benefits from your insurer, if it processed the claim
- Any referral or plan of care, in case an administrator asks for proof of medical need
- Card statements showing HSA or FSA payments
Can you use HSA or FSA money toward a therapy deductible?
Yes. Paying your deductible, copays and coinsurance with pre-tax money is one of the most common uses of both accounts, and many people with high-deductible plans pay for the first several therapy visits this way.
If you itemize deductions instead, the costs you paid from an HSA or FSA cannot also be deducted, and only medical costs above 7.5% of your adjusted gross income count; whether physical therapy is tax deductible covers that route. To get started, complete the physical therapy questionnaire and mention you will pay from an HSA or FSA.
