In practice, no. Indiana’s physical therapy law does not give physical therapists authority to order imaging, and Medicare and most insurers pay for an MRI or X-ray only when a physician, nurse practitioner or physician assistant orders it. If a physical therapist in Carmel thinks you need imaging, they refer you to your physician or another qualified provider, who decides whether to order it. Many muscle and joint problems can be evaluated and treated without imaging at all.
Last reviewed By the Monon Therapy Collective editorial team
What does Indiana law say about physical therapists and imaging?
Nothing explicit. The Federation of State Boards of Physical Therapy, which tracks every state’s rules, lists Indiana’s practice act as silent on imaging in its 2024 review. The law neither grants physical therapists the authority to order imaging nor expressly forbids it, so there is no clear legal footing for a therapist to send an order to an imaging center.
Other states have moved further. The same review shows that a number of states, including Wisconsin, Utah and Maryland, have statutes or board rulings that let physical therapists refer patients for imaging, sometimes limited to plain X-rays. Indiana is not among them, so in Carmel the practical route to imaging runs through a physician or advanced practice provider.
Why will insurers not pay for imaging ordered by a physical therapist?
Because payer rules name who may order diagnostic tests. For Medicare, federal regulation (42 CFR 410.32) requires diagnostic X-ray and other diagnostic tests to be ordered by the physician treating the beneficiary, and extends that to certain nonphysician practitioners such as nurse practitioners and physician assistants. Physical therapists are not on that list.
Commercial insurers generally follow a similar pattern and often add prior authorization for MRI. Imaging centers, in turn, need an order from an authorized provider before they schedule you. Even if a therapist’s judgment about imaging is sound, the order itself has to come from someone the payer recognizes.
There is a cost angle as well. An MRI ordered without meeting a plan’s authorization rules can leave you with the whole bill, so routing the request through your physician protects you financially as well as legally. If cost is a worry, ask the ordering office whether the scan needs prior authorization and whether a freestanding imaging center on your plan would cost less than a hospital department.
Do I actually need an MRI or X-ray before physical therapy?
Often not. Imaging is most useful when the result would change what happens next: a suspected fracture after a fall, a knee that locks, progressive nerve weakness or a plan for surgery. For common problems like low back pain without red flags, guidelines advise against routine early imaging because it rarely changes treatment and can show age-related changes that are not the source of pain.
Clinical decision rules help sort this out. The Ottawa ankle and knee rules, developed by emergency physicians, use a few simple examination findings, such as whether you can take four steps and where the bone is tender, to identify who needs an X-ray after an injury. Therapists use the same reasoning. The answer on whether you need an MRI before physical therapy goes deeper.
- Imaging usually helps: suspected fracture, a locked joint, rapidly worsening nerve symptoms, red flags, or planning surgery.
- Imaging usually does not change the plan: most new back or neck pain, simple sprains and strains, gradual-onset tendon pain.
What happens if my physical therapist thinks I need imaging?
They refer you. The therapist explains what they found and why imaging might help, and either sends a note to your physician or gives you a written summary to take to an appointment. Your physician, nurse practitioner or physician assistant then decides whether to order the scan.
Treatment can often continue while you wait, adjusted to stay safe until the result is back. If the result changes the picture, for example by showing a stress fracture, the plan changes too. If you already have imaging, bring the report; the guide to reading your MRI report explains common terms so the findings make more sense.
- Your therapist documents the findings that suggest imaging may help.
- With your permission, they send them to your physician or another qualified provider.
- That provider examines you if needed and decides whether to order imaging.
- You share the report with your therapist, who adjusts the plan.
Are there physical therapists anywhere who can order imaging?
Yes. Physical therapists in the US military commonly hold credentialed privileges to refer patients for imaging, along with other expanded privileges, after additional training. A 2022 paper in the Journal of Manual and Manipulative Therapy describes that model and argues for extending similar privileges to civilian practice.
For civilian care in Indiana, none of that applies, and no physical therapist in the network orders imaging. What you can expect is a careful examination, a clear explanation of whether imaging seems necessary and a prompt referral when it is. To start without a referral under the 42-day rule, use the two-minute questionnaire; the knee injury guide shows how a therapist thinks about the warning signs.
Related questions
Can a physical therapist read my MRI?
Physical therapists study imaging and can review your report and images alongside their examination. The formal interpretation comes from a radiologist, and the ordering provider discusses results with you.
Will my insurance cover an MRI my physical therapist recommends?
Coverage depends on an order from your physician or another qualified provider and on your plan’s rules, which often include prior authorization for MRI.
Can a chiropractor order an X-ray in Indiana?
That is governed by Indiana’s separate chiropractic practice act, not by physical therapy law. Whatever a chiropractor may do with X-rays comes from the chiropractic license and does not extend to physical therapists.
Should I get an MRI before starting therapy for back pain?
For most back pain without red flags, no. Guidelines discourage routine early imaging. Your therapist refers you if your symptoms suggest it is needed.
Can a physical therapist order blood tests in Indiana?
No. Laboratory tests, like imaging, are ordered by a physician or another authorized provider. A therapist who suspects a medical cause for your symptoms refers you so those tests can be considered.
Keep reading
- Do I need an MRI before physical therapy?
- Do physical therapists diagnose?
- Can a physical therapist prescribe medication?
- How to read your MRI report
- Low back pain physical therapy in Carmel
- What to bring to your first visit
Sources
- FSBPT: Review of jurisdiction and language regarding physical therapists and imaging (July 2024)
- 42 CFR 410.32: Diagnostic tests (Medicare ordering rules)
- Journal of Manual and Manipulative Therapy (2022): direct access to physical therapy in the US military
- American College of Physicians low back pain guideline (2017)
This page is general education, not medical advice. A physical therapist can only advise on your situation after an examination.
